Glass House Mountains House / Bark Design Architects

first_img Year:  Landform, Pat Atkin Glass House Mountains House / Bark Design Architects 2013 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/497380/glass-house-mountains-house-bark-design-architects Clipboard photographs:  Christopher Frederick JonesPhotographs:  Christopher Frederick Jones Builder: Proyect Team:Stephen Guthrie, Lindy Atkin, Chris Kolka, Sam Cunningham, Rebecca Berris, Sarah McMahon, David Teeland, Phil TillotsonStructural Engineer:Rod Bligh, Bligh TannerArchitects In Charge:Stephen Guthrie, Lindy AtkinCity:MalenyCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Christopher Frederick JonesRecommended ProductsWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformWindowsLibartVertical Retracting Doors & Windows Save this picture!© Christopher Frederick JonesDesigned for expatriate Australian clients in international banking working in Bucharest, Romania, the ‘Glass House Mountain House’ in Maleny celebrates its site, perched on the edge of the remnant rim of the Glass House range, as well as the essence of its place – ‘sky and mountains’. Translated into a place of ‘glass and stone’ inextricably connected to its landscape it has qualities of being anchored, robust and earthbound as well as being transparent, light and floating.Save this picture!Ground Floor PlanMemorable to the experience is the ‘sanctuary’ of the courtyard space, whose edges are defined by ambiguous indoor outdoor thresholds of the transparent internal spaces, sitting between the refuge of a monumental basalt ‘Garden Wall’ and the broader natural volcanic landscape. Engaging with existing topography, orientation, views and vegetation, the house balances economy and fine craft.Save this picture!© Christopher Frederick JonesIt celebrates economical finishes, directness, authenticity, natural, textured and unadorned surfaces which are embroidered with highly crafted timber elements and pieces. Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese concept of wabi sabi – the beauty of things imperfect, impermanent and incomplete, allowed to weather and evolve with time.Save this picture!© Christopher Frederick JonesSustainability starts with natural cooling and lighting, harnessing available breezes and winter sun, using locally sourced hardwood, plantation grown plywood cladding and lining, recycled Blackbutt timber floors, local quarry rock, and endemic garden species.Establishing habitation on this site has been guided by the key principles of:Save this picture!© Christopher Frederick Jones-‘Anchoring’ a man made courtyard sanctuary between the refuge of a monumental ‘Garden Wall’ and the broader natural volcanic landscape. Quail Construction, Nathan Quail CopyHouses•Maleny, Australia “COPY” Year:  Houses 2013center_img Save this picture!© Christopher Frederick Jones+ 29 Share Photographs Save this picture!© Christopher Frederick Jones-‘Mapping’ particular mountain vistas into and through, transparent internal spaces, lacing the internal spatial zones of the house around the edges of a made landscape, a private courtyard to shelter from weather and road whilst capturing Northern aspect for winter sun. -Translate the site experience of ‘sky and mountains’ into a place of ‘glass and stone’ inextricably connected to its landscape. Save this picture!© Christopher Frederick Jones-Qualities of being anchored, robust and earthbound as well as transparent, lite and floating. Save this picture!Section B-Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese idea of wabi sabi as a manifestation of a beauty of things imperfect, impermanent and incomplete which are allowed to weather and evolve with time. 
Public amenity includes a larger landscape buffer and setback with preservation of shade trees to the street, maintenance of the public view through parts of the building and site, and from the valley below, the buildings form and bulk on the escarpment appears recessive and non reflective rather than dominant to the landscape of the ridge. Save this picture!© Christopher Frederick JonesRequirements of the functional brief are separated into distinct spatial zones and the feeling of pavilions connected around the edges of the main outdoor courtyard space creates a loosely connected resort or village feel of a mountain lodge typology.Save this picture!© Christopher Frederick JonesEssential to making Place is the contribution of the landscape architecture, and the fine craft embued Gabion stone wall, which evolved into a personally placed landscape art element by the stone mason, and the crafted timber joinery elements and the craft of the artist of the fabric screen piece.Balancing elements of economy and fine craft, largely the house exhibits economical finishes, a certain directness, authenticity, natural, textured and unadorned surfaces which are then embroidered with some key highly crafted timber elements and pieces.Project gallerySee allShow lessAmerican Standard / SPACESelected ProjectsFeed Meat Market / FGMF Arquitetos + Projeto de PertoSelected Projects Share Glass House Mountains House / Bark Design ArchitectsSave this projectSaveGlass House Mountains House / Bark Design Architects Projects ArchDaily Architects: Bark Design Architects Year Completion year of this architecture project Landscape Architect: Australia “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/497380/glass-house-mountains-house-bark-design-architects Clipboard CopyAbout this officeBark Design ArchitectsOfficeFollowProductsWoodSteelStone#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMalenyHousesAustraliaPublished on April 18, 2014Cite: “Glass House Mountains House / Bark Design Architects” 18 Apr 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?澳大利亚阳光海岸的玻璃屋 / Bark Design Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Read more