Salt House / Brigita Bula architects

first_img “COPY” Projects Year:  2019 Salt House / Brigita Bula architects CopyHouses•Pāvilosta, Latvia Area:  245 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Brigita Bula architects Area Area of this architecture project CopyAbout this officeBrigita Bula architectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMies van der Rohe AwardPavilostaOn FacebookPāvilostaLatviaPublished on March 21, 2021Cite: “Salt House / Brigita Bula architects” 21 Mar 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?拉脱维亚盐屋 / Brigita Bula architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Reinis Hofmanis+ 26Curated by Paula Pintos Share Salt House / Brigita Bula architectsSave this projectSaveSalt House / Brigita Bula architects Latvia Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/958846/salt-house-brigita-bula-architects Clipboard Photographs Photographs:  Reinis Hofmanis, Valters VidenieksStructure:Kaspars BondarsCity:PāvilostaCountry:LatviaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Reinis HofmanisRecommended ProductsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityText description provided by the architects. Salt House is located on the edge of the Pavilosta historical center where all the streets cross at perpendicular angles on a grid that abuts the sea. Pāvilosta has a temperate climate and strong wind, so the building was constructed with thick, monolithic, lime-plastered blocks, with no additional insulation necessary. The cross-section of the one-story building was inspired by traditional fishermen’s houses prevalent in the area, with an interior that opens to the building’s full height and width.Save this picture!© Valters VidenieksSave this picture!PlanSave this picture!© Valters VidenieksWithin, open and closed spaces overlap, providing a semi-transparent space of both openness and intimacy. The architect’s vision of how the architectural concept should be made is to consider tradition, climate, landscape, ecology both of materials and processes, abilities of local craftsmen and builders, contemporary technological requirements, needs and budget of the client, and many more.Save this picture!© Reinis HofmanisTo create her subtle architectural language, architect Brigita Bula takes into account all these aspects, and only then architecture that fits into the place and minds of the people is born. Salt House is the answer to all the questions and considerations above, in the exact place and time – Pavilosta, Latvia, now. The house is located 50 kilometres from Liepaja and 250km from the capital city Riga, right on the seashore of Pavilosta – a small seaside town of fishermen, water sports fans, nature lovers, and a tranquil atmosphere. Town’s historical centre is filled with low gable-roof houses and has a historically unique orthogonal street plan.Save this picture!© Reinis HofmanisEach of the perpendicularly intersecting streets eventually leads to the beach, and the sea can be seen from afar, creating a special atmosphere. 240-square-metre, one-storey house is set in a seaside meadow as a simple, narrow, elongated horizontal volume that draws a thin sea wave-like line in the surrounding undulating landscape, leaving as small an imprint in the existing biotope as possible. The colourful and lively flowerbed in the front of the house is made by selecting and cultivating local plants, herbs, and flowers from the surrounding meadows. The house reminisces a sand dune that catches all the salt carried by the sea breeze.Save this picture!© Reinis HofmanisTherefore the name – Salt house. This idea is reflected in the natural material of the facade – natural lime plaster, which is similar in its structure and colour to the coarse salt. There are certain reasons why seaside houses in Pavilosta look different from everywhere else in Latvia. For instance, the wind in Pāvilosta blows the rain almost horizontally, and this is why local houses never had overhanging eaves. The climate at the sea there is mild, so no need for extra heat insulation. The real challenge is to windproof the house.Save this picture!© Reinis HofmanisNowadays it is difficult to find local craftsmen who can execute high-quality windproof wooden joints. So 500mm thick aerated concrete blocks were chosen for the main construction – in this particular situation they don’t need to be additionally insulated, the construction technology is easy for local builders to follow and it gives the windproofing needed. The cross-section of the building’s volume was copied from original fishermen’s houses typical around the area. There is a dynamic overlap between open space that runs the full height and entire length of the house and enclosed rooms in the interior of Salt House. This layout creates an alternating feeling of spaciousness and intimacy, thus resembling the ever-changing view of the sea that the owners can enjoy every time they walk through the house.Save this picture!© Reinis HofmanisThere is a ventilation system in the house, providing a comfortable climate, though natural ventilation is provided through the reclining doors from each room of the house. Doors are plastered with the same facade material. That way windows are not openable and without any division, connecting the inside and outside spaces and providing an uninterrupted view. The heating system is integrated into the floors, which are made of cast concrete. The house is a simple envelope that delimits a piece of the surrounding world.Save this picture!© Reinis HofmanisSave this picture!© Reinis HofmanisBy using authentic, natural materials, it maintains a tranquil feeling both inside and outside, without visible limits. Interior surfaces are left without any decorative finishing to expose the essence and natural beauty of the construction materials and technologies. Almost all the furniture and fixtures are made locally, e.g. cast concrete furniture, log tables, etc., to provide the same effect. The building will retain its elegance and beauty as it ages – cracks or leaks of rust will fit its image because this is simply the natural order of things.Save this picture!© Reinis HofmanisProject gallerySee allShow lessRei 164 House / DG EstudioSelected ProjectsHoldergasse House / Baumschlager Eberle ArchitektenSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/958846/salt-house-brigita-bula-architects Clipboard ArchDaily “COPY”last_img read more

Read more