Residence MG2 / Alain Carle Architecte

first_imgPhotographs:  James Brittain Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects “COPY” Area:  830 m² Year Completion year of this architecture project Residence MG2 / Alain Carle Architecte ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/806590/residence-mg2-alain-carle-architecte Clipboard Architects: Alain Carle Architecte Area Area of this architecture project ArchDaily Manufacturers: Alcora, Lalonde et fils, Stone workConception Team:Lola Domenech, Christian AubinAssistants:Jean-François Marceau, Isaniel Levesque, Alexandre LemoyneArchitect In Charge:Alain CarleCity:Wentworth-NordCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© James BrittainRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsDoorsSolarluxBi-Folding Doors – EcolineEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAText description provided by the architects. This residence’s occupancy program has been fragmented into four pavilions, according to an organic plan, freeing a central space that looks completely outward.  A little like the “heart of a village”, this space links the other building bodies, geometrically distinct from each other.Save this picture!© James BrittainThis architectural composition arises more from the special topography of the site than from a formal preconception. The site’s gentle slope therefore favoured “tiered” development, offering a constant influx of light to all spaces.Save this picture!© James BrittainThe most southerly pavilion contains the living room, the more social spaces of the residence, and opens generously to the outdoors so as to offer a greater energy gain during the winter. The volume is open, with very little programmatic hierarchy. It essentially combines the functions related to meal preparation in all the aspects that bring people together: not a kitchen/living room/dining room but rather a versatile space for convivially receiving guests Save this picture!Floor PlanThe other wings, more dedicated to sleeping areas, leave room for generous water spaces for bodily relaxation. One of these wings includes the owners’ private areas, while the guest rooms are laid out in the other. Dry and wet saunas and big showers punctuate the spaces of these volumes and give the premises a “lived-in” look and feel. Outside, the traditional swimming pool has been replaced with a small coldwater pond that complements the sequence of saunas and steam baths of these pavilions.Save this picture!© James BrittainOne last volume, accommodating work places on two levels, is located away from the home’s living areas, separated by a protective outdoor space. This volume stands out for its somewhat symmetrical form, with a peaked roof, and is positioned upstream from the rest of the building to play the role of “guest wing” for visitors who sometimes come for business. Finally, the lower floor accommodates a work zone, a maintenance and do-it-yourself workshop.Save this picture!© James BrittainThe workmanship of each pavilion creates a heterogeneous whole, in light of the design approach that left room for “found material” (both for cladding and carpentry) instead of a rigid esthetic diktat. Ultimately, this is an earth-rooted architecture, produced with a completely different “design time”. The form emerges from the soil, but also from history, from a patient search for material that is “already there”. Its organic nature refers to our rural traditions rather than modernist canons calling for novelty at any price.Save this picture!© James BrittainProduct Description. This project’s materials were largely recycled: the interior and exterior wall claddings come from an abandoned sawmill, and the paving stones were recovered from an old quarry. The house faces south to allow a passive energy gain which, combined with a geothermal system, ensures overall energy efficiency.Project gallerySee allShow lessWhat’s So Great About the Eiffel Tower? 70 Questions That Will Change the Way You Th…Architecture BooksChicago Architecture Biennial Announces List of 2017 ParticipantsArchitecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/806590/residence-mg2-alain-carle-architecte Clipboard CopyHouses•Wentworth-Nord, Canadacenter_img Photographs CopyAbout this officeAlain Carle ArchitecteOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWentworth-NordCanadaPublished on March 06, 2017Cite: “Residence MG2 / Alain Carle Architecte” 06 Mar 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceCarpetsB&B ItaliaCarpet – TwistBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusHow to use Fire Protection MembranesSoftware / CoursesSculptformSpecification Tool – Price and Spec AppFittingsHOPPEFloor Spring – AR2950DoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for False Ceilings and FlooringFiber Cements / CementsDuctal®Textured PanelAcousticConwedAcoustic Panels – Eurospan®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Canada Residence MG2 / Alain Carle ArchitecteSave this projectSaveResidence MG2 / Alain Carle Architecte Save this picture!© James Brittain+ 18 Share Houses Year:  “COPY” 2015last_img read more

Read more